1.11.2024

Turvallisuusvastaava tilaisuuksiin, panostuksia nuorisotyöhön: JHL:n edustajisto käsitteli 12 aloitetta – Näin niille kävi

JHL:n edustajiston aloitteet

Miten tuetaan työssä jaksamista maamme hallituksen poistettua mahdollisuuden vuorotteluvapaaseen? Miten sovittaa oma poliittinen ura ja työ JHL:ssä? Lue tästä kaikki aloitteet, jotka Ammattiliitto JHL:n edustajisto käsitteli syyskokouksessaan.

Ammattiliitto JHL:n edustajisto kokoontui Helsingissä 30.–31. lokakuuta.  Edustajisto käyttää liitossa ylintä päätösvaltaa.

Edustajiston kokoonpanoon voit tutustua JHL:n sivuilla.

Kokouksissaan edustajisto käy läpi jäsentensä laatimia aloitteita ja päättää, menevätkö ne läpi vai eivät. Osa aloitteista siirtyy eteenpäin. Tällä kertaa aloitteita oli 12. Kevätkokouksessa viime toukokuussa käsiteltiin huimat 27 aloitetta, ja vuosi sitten syyskokouksessa 17.

Lue lisää: Vuoden 2025 jäsenmaksu kohisutti JHL:n edustajistoa: ”Työnantajaa vastassa pitää olla uskottava koneisto”

Näin aloitteille kävi edustajistossa:

1 Edustajiston varsinaiselle jäsenelle aikaraja, milloin on viimeistään ilmoitettava estymisestä edustajiston kokouksiin

Aloite: Edustajiston varsinaiselle jäsenelle tulee asettaa aikaraja, johon mennessä pitää ilmoittaa, onko estynyt osallistumasta edustajiston kokoukseen. Ehdotuksen mukaan ilmoitus olisi hyvä tulla kuukautta tai vähintään kahta viikkoa aikaisemmin. Poikkeuksia ovat esimerkiksi äkillisen sairastumisen kaltaiset ennakoimattomat tilanteet.

Joillekin edustajiston varajäsenille on tullut ilmoitus kokoukseen osallistumisesta muutamaa päivää aiemmin. Tämä on hankaloittanut suuresti järjestellä kokoukseen osallistumista.

Tekijä: Edustajiston jäsen Päivi Virkkunen

Vastaus: Edustajisto valtuuttaa toimisto-organisaation kehittämään edustajiston kokousten ilmoittautumisen ja varajäsenten kutsumisen prosesseja.

Jokaisen edustajiston jäsenen tulee noudattaa hyvää tapaa ilmoittaa kokouspoissaolostaan edustajiston sihteerille heti siitä tietäessään.

2 Ammattiliitot miettimään yhdessä, millä tuetaan työssä jaksamista vuorotteluvapaan poistuttua

Aloite: Maamme hallitus on poistanut vuorotteluvapaan, jonka avulla pitkään työelämässä olleet henkilöt saivat pienen hengähdystauon työstä.

Aloitteen tekijät esittävät, että ammattiliitot lähtisivät yhdessä miettimään keinoja tukea työssä jaksamista. Vuorotteluvapaa tulisi saada takaisin tai pitäisi löytää jokin muu vastaava keino.

Tekijä: Raahen JHL 055

Vastaus: Edustajisto velvoittaa JHL:n laatimaan asiasta aloitteen SAK:lle.

Edustajiston mielestä aloite sopisi erinomaisesti keskusjärjestömme SAK:n edustajistoaloitteeksi, koska keskusjärjestöt pyrkivät vaikuttamaan keskeisesti työelämälainsäädännön kehittämiseen.

3 Kampanja työhyvinvoinnin tukemiseksi

Aloite: JHL tekee kampanjan työhyvinvoinnin tukemiseksi. Työpaikoille laaditaan selkeä A3-juliste, jossa on esimerkiksi kuusi selkeää lyhyttä teemaa tai lausetta. Kampanja saisi näkyä myös JHL:n tapahtumissa ja eri medioissa.

Tekijä: Edustajiston jäsen Jarno Strengell

Vastaus: Erityistä kampanjaa ei rakenneta.

Aloitteessa mainittuja teemoja ja asioita pidetään yhdessä esillä, ja edetään yhdenvertaisuusoppaan ja julisteen kanssa.

4 Nuorille lisää digitaalista materiaalia ammattiyhdistystoiminnasta ja JHL-jäsenyyden eduista

Aloite: Monelta työmarkkinoille suuntaavilta nuorelta puuttuu perustiedot ammattiliittojen roolista ja merkityksestä. Digitaaliset alustat ja työkalut ovat tiedonvälityksen ja viestinnän kannalta keskeisiä.

JHL tuottaa pikaisesti digitaalista materiaalia ammattiyhdistystoiminnasta ja JHL-jäsenyyden eduista nuorille suunnattuun tiedotustoimintaan. Aineisto olisi tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tekijä: Raaseporin JHL

Vastaus: Edustajisto kiittää liiton nuorisotoimintaa mainioista sisällöistä ja kehottaa jatkamaan hyvää työtä nuorten tavoittamiseksi ja informoimiseksi. Kieliversiot on syytä huomioida käytettävissä olevien resurssien puitteissa.

5 Nuorisotoiminnan valtakunnalliseen työhön lisää resursseja

Edustajiston syyskokouksen 2024 aloitteissa käsiteltiin Nuorisotoiminnan valtakunnalliseen työhön panostamista.
Edustajiston aloitteissa vaadittiin nuorisotoimintaan enemmän resursseja.

Aloite: JHL:n nuorisotoiminnan piiriin kuuluu noin 26 000 alle 35-vuotiasta JHL:n jäsentä. JHL tarvitsee nuorisotoimintaan lisää resursseja joko lisäämällä henkilökuntaa tai organisoimalla talon sisällä jo olemassa olevasta henkilökunnasta työntekijän tähän työhön.

Nuoret ovat liiton tulevaisuus.

Tekijät: Edustajiston jäsen Päivi Rantanen sekä Nuorisofoorumin jäsenet Samira Koistinen, Joni Puura, Nawal Mohamud, Lotta Kuismanen ja Laura Körkkö

Vastaus: Nuorisotoiminnan kehittämistä jatketaan ainakin toistaiseksi nykyisin henkilöresurssein ja toimintamallein.

Nuorisofoorumi jatkaa toimintamallien kehittämistä ja toteuttamista. Aloitteen ehdotukset toiminnan uudelleenorganisoimiseksi huomioidaan mahdollisuuksien mukaan sitten, kun liiton organisaatiota seuraavan kerran uudistetaan.

Päivi Rantanen teki aloitteeseen muutosesityksen, jonka mukaan nuorisotoimintaan on lisättävä heti resursseja sisäisiä siirtoja hyödyntäen. Susanna Pöysti kannatti.

Päätösvalmisteluvaliokunta lisäsi vastaukseen, että liiton operatiivisen johdon tulee arvioida ja varmistaa nuorisotoiminnalle tarkoituksenmukaiset resurssit ja ohjata nuorisotoiminta sekä opiskelija- ja oppilaitostoiminta entistäkin tiiviimpään yhteistyöhön. Nuorisotoimintaa on pyrittävä aktivoittamaan myös paikallisyhdistyksissä tai yhdistysten yhteistyönä.

6 JHL-opisto siirtyy paperisista todistuksista sähköisiin

Aloite: JHL-opisto luopuu paperisista todistuksista ja siirtyy sähköisiin. Ne voidaan lähettää kurssien osallistujille pdf-muodossa.

Sähköisellä järjestelyllä saavutetaan säästöä paperissa ja tuetaan kestävän kehityksen tavoitetta.

Tekijä: Helsingin Mielenterveystyöntekijät JHL ry 580

Vastaus: Edustajisto toteaa, että JHL-opiston tulee tavoitella sähköisiin todistuksiin siirtymistä heti kun se käytettävien järjestelmien osalta on mahdollista.

Siirtyminen sähköisiin todistuksiin tukee ammattiliitto JHL:n green office- eli vihreä toimisto -ajattelua.

7 Turvallisuusvastaava koulutuksiin ja tapahtumiin

Aloite: Haluamme nimetä turvallisuusvastaavan koulutuksiin ja tapahtumiin. Jos ihminen saa sairaskohtauksen tai muuten tarvitsee apua, hän voi joutua hoitamaan tilanteen yksin.

Tekijä: Edustajiston jäsenet Susanna Pöysti ja Päivi Rantanen

Vastaus: Turvallisuuden varmistaminen on jatkuvaa liiton toimiston toteuttamaa ja johtamaa operatiivista toimintaa. JHL:n johtoryhmä selvittää, pitääkö esimerkiksi tietyissä tehtävissä työskenteleviltä velvoittaa ensiapukurssin suorittamista.

Susanna Pöysti teki muutosesityksen, jonka mukaan esimerkiksi häirintäyhdyshenkilöt vastaavat myös siitä, että esimerkiksi sairaskohtauksen saaneen tai muuten lääkäriä tarvitsevan tapahtuman osallistujan ei tarvitse jäädä yksin hoitamaan asiaansa. Päivi Rantanen kannatti muutosesitystä.

Päätösvalmisteluvaliokunta kirjoitti vastaukseensa: Edustajisto pitää hyvänä, että liiton johtoryhmä selvittää, pitääkö esimerkiksi ensiapukurssin suorittamista velvoittaa tietyissä tehtävissä työskenteleviltä tai onko muita keinoja parantaa tapahtumien turvallisuutta. Liitto järjestää säännöllisin välein ensiapukoulutuksia henkilöstölleen.

JHL:n johtoryhmä on 14.2.2023 ottanut käyttöön tapahtumien turvallisuuteen liittyvät ohjeet sekä turvallisuussuunnitelmavelvollisuuden. Turvallisuussuunnitelmassa on huomioitava muun muassa tilaisuuksissa läsnä olevan henkilöstön ensiaputaidot sekä toimintamallit
sairauskohtauksien ja vaaratilanteiden suhteen.

Edustajisto muistuttaa, että hädässä olevan ihmisen auttaminen on myös jokaisen kansalaisvelvollisuus.

8 Esimiehille koulutusta oman poliittisen uran sovittamisesta JHL-toimintaan

Aloite: Useat JHL:ssä työskentelevät esimiehet ja päätöksiä tekevät henkilöt ovat luottamushenkilöinä kunnan ja maakunnan toimielimissä. Osa tähtää kansanedustajaksi. Aika ajoin työntekijä ei ole pystynyt erottamaan työtään JHL:ssä ja poliittisia uratavoitteitaan.

Liiton pitäisi ohjeistaa työntekijöitään erottamaan poliittinen ura – josta työnantaja ei maksa palkkaa – työstä JHL:ssä.

Tekijä: Edustajiston jäsen Jarno Strengell

Vastaus: Henkilöstökoulutuksen suunnittelu ja kehityskeskustelujen toteutus on operatiivista toimintaa, jota johdetaan ja toteutetaan liiton toimistolla.

Edustajisto toteaa, että JHL:n toiminnan tulee olla niin jäsenille kuin työntekijöillekin turvallista ja mukavaa. Poliittiseen toimintaan ja muuhun kansalaisaktivismiin suhtaudutaan myönteisesti, mutta ne eivät saa aiheuttaa eriarvoista tai epäasiallista käytöstä tai suhtautumista muita kohtaan. Työtehtävien hoito ei saa kärsiä muun yhteiskunnallisen aktiivisuuden vuoksi.

9 Jäsenmaksu on pidettävä ennallaan

Aloite: Maamme hallitus on kurittanut kovalla kädellä työntekijöiden osto- ja maksuvoimaa. Liittomme on aina puolustanut meidän pienipalkkaisten työntekijöiden etuuksia. Me emme voi mennä heidän – eikä meidän – kukkarolle. Jäsenmaksu on pidettävä ennallaan.

Tekijä: Edustajiston jäsen Päivi Rantanen

Vastaus: Edustajisto päätti jäsenmaksun tasoksi äänestyksen jälkeen 0,7 prosenttia. Suuruus on sama kuin kuluvana vuonna. Kokonaisjäsenmaksu nousee hiukan, koska JHL-työttömyyskassan jäsenmaksu nousee ensi vuodelle 0,4 prosenttiin. JHL:n ja työttömyyskassan jäsenmaksu on ensi vuonna 1,1 prosenttia, kun se tänä vuonna on tasan 1 prosentti.

+ 1011 Nämä aloitteet menivät jatkovalmisteluun (sopimustoimialueiden tavoitevalmisteluun)

10 Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen tasapuolistaminen tietyiltä osin vastaamaan sotesopimusta

Aloite: Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksessa luottamusmiehen ajankäyttö, koulutusoikeus sekä siitä saatava korvaus ovat jääneet pahasti jälkeen sote-sopimukseen verrattuna. Myös loman kertyminen on jäänyt jälkeen. Palkkaus on tasapuolistettava niin ohjepalkan kuin ikälisien myötä.

Vaadimme, että nämä kohdat lisätään tulevaan neuvotteluun.

Tekijä: Edustajiston jäsenet Eija Skyttä ja Päivi Rantanen

Vastaus: Aloite siirretään sopimustoimialueiden tavoitevalmisteluun.

11 Ateriakorvausta koskevan sopimuskohdan 12 § muuttaminen

Edustajiston aloitteissa käsiteltiin ruokailumahdollisuuksia työpäivän aikana

Aloite: Esitämme sopimuskohtaan lisäystä ”mutta ateriakorvaus maksetaan, vaikka työmatka kuuluu työntekijän tavanomaisiin työtehtäviin, jos työnantajalla ei ole osoittaa työtehtävissä henkilöstötiloja ruokailuun 10 kilometrin lähettyvillä”.

Jokaisella on oikeus ruokailuun työpäivän aikana. Työnantajan on osoitettava henkilöstötilat ruokailuun. Jos se ei onnistu, työnantaja maksaa aterian korvauksena, jotta työntekijä saa käydä ruokailemassa lähimmässä ruokapaikassa.

Tekijä: Servica JHL 863 ry

Vastaus: Aloite siirretään sopimustoimialuiden tavoitevalmisteluun.

Aloitteessa nostetaan esille aiempaa laajempien työskentelyalueiden myötä kasvanut ongelma ruokailukustannusten korvaamisesta. Eri työ- ja virkaehtosopimuksissa löytyy hieman erilaisia sopimusmääräyksiä.

Edustajisto toteaa, että korvausmenettelyt ja -tasot ovat kautta linjan jääneet ajasta jälkeen.

12 KVTES:iin toinen kymmenen minuutin tauko auttamaan työssä jaksamisessa

Aloite: Esitämme, että seuraavissa sopimusneuvotteluissa pyritään saamaan KVTES:iin toinen kymmenen minuutin tauko. Riittävä tauotus auttaa jaksamaan työssä.

Tekijä: Raahen JHL 055

Vastaus: Aloite siirretään sopimustoimialueiden sopimustavoitevalmisteluun.

Riittävä työn tauotus on tutkitusti tärkeää työssä jaksamisen kannalta. Taukojen lisääminen lisää myös työtehoa. Osa työnantajista ja ammattialoista on tämän havainnut, mutta puute on edelleen ilmeinen edustamillamme ammattialoilla.